KUCHNIA

Wyżywienie w placówce zapewnia firma kateringowa Weranda Smaków. Jest to pierwszy we Wrocławiu katering stworzony wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach.

Jedna z właścicielek, Pani Ania przekonała nas do swojej oferty, świadomym podejściem popartym dużą wiedzą na temat żywienia najmłodszych.

Jakość posiłków oceniana jest na bieżąco przez Ekspertów Zdrowego Przedszkolaka oraz Nutricii.

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych we wczesnych latach życia dzieci jest bardzo ważne, aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.

Firma największą wagę przywiązuje do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. Korzysta wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatruje się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.

Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:

  • Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
  • Pieczywo razowe, mąka razowa;
  • Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
  • Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
  • Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek).
  • Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych.
  • Warzywa strączkowe bogate w białko.
  • Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych.
  • Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E.
  • Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych.
  • Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości).
  • Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.
  • Facebook
    /BONJOURBEBE